Czy cukier powoduje raka?

Zacznijmy od tego że komórki nowotworowe wzrastają dzięki cukrowi, a konkretnie glukozie, ale od tego do stwierdzenia "cukier powoduje raka" jest jeszcze długa droga. Więc zacznijmy od początku.

Rak jest jedną z najgroźniejszych chorób w obecnych czasach na świecie, ale to pewnie wiecie. Miliony osób na świecie zapadają na różne odmiany nowotworów. Dlaczego? Między innymi dlatego że dzięki rozwojowi medycyny dłużej żyją i rak ma szansę się nie rozwinąć.

Są różne rodzaje nowotworów. Rak może zaatakować różne organy i ma różne przyczyny, nie znamy wszystkich przyczyn, niemniej nauka wskazuje na pewne korelacje - pewne zachowania oraz nasze geny powodują że z większym prawdopodobieństwem możemy zachorować na nowotwór. O ile z genami nie możemy nic poradzić, o tyle zachowania można zmienić. Przykłady zachowań to oczywiście palenie papierosów, szkodliwe substancje - czy to w zanieczyszczonych miastach czy to w pracy czy w żywności, niskie spożycie owoców i warzyw, wysoka masa ciała - czyli bycie za grubym, nadużywanie alkoholu. A jak to jest z cukrem?

Otóż komórki nowotworowe rozwijają się dzięki glukozie tak samo jak i inne zwykłe zdrowe komórki używają cukru jako paliwa. Nie da się niestety łatwy sposób odciąć dopływu cukru do komórek rakowych a jednocześnie NIE odcinać go od zdrowych komórek. A zdrowym komórkom cukier jest potrzebny.

Aby pomóc Ci zrozumieć rolę cukru w ​​tym wszystkim, przyjrzyjmy się teraz zastosowaniom cukru w ​​twoim ciele i temu jak może on powodować raka według ustaleń badaczy.

Komórki w naszym ciele potrzebują energii, aby mogły prawidłowo funkcjonować. Energia pochodzi z glukozy, ktora organizm wytwarza ze zjedzonych przez nas węglowodanów. Zarówno komórki normalne, jak i rakowe wymagają energii, aby umożliwić im przeżycie i podział. Według wielu naukowców cukier jest określany jako paliwo dla raka. Oznacza to, że komórki nowotworowe wymagają dużej ilości glukozy do rozwoju i wzrostu.

Badanie Theveleina

Ostatnio głośno było na temat badania przeprowadzonego przez Johana Theveleina i innych naukowców (doi:10.1038/s41467-017-01019-z). Na wielu stronach w Internecie można było przeczytać, że to badanie dowodzi tego że cukier rozwija raka, ale to nie jest takie proste. Czego konkretnie dotyczyło to badania?

Otóż wiemy że komórki rakowe zużywają więcej glukozy niż zdrowe oraz szybciej zmieniają ją w kwas mlekowy. Naukowcy badali tak zwany efekt Warburga. Polega na tym, że komórki nowotworowe przetwarzają glukozę w kwas mlekowy, nawet w obecności tlenu.

Szczegóły dla zainteresowanych: Otto Warburg, w latach 50. XX wieku, wykazał, że komórki nowotworowe mają tendencję do wykorzystywania nieco innych procesów chemicznych w porównaniu do normalnych komórek, do wytwarzania energii. To jest tak zwany efekt Warburga. Wciąż jednak istnieje wyzwanie, aby wiedzieć, czy efekt Warburga jest rzeczywiście przyczyną wzrostu komórek rakowych czy skutkiem już istniejącego raka. Warburg i jego współpracownicy stwierdzili, że w komórkach nowotworowych fermentacja glukozy w celu wytworzenia mleczanu zachodziła nawet w obecności tlenu, co prowadziło do użycia określenia "tlenowa glikoliza". Glikoliza tlenowa wydaje się być bardzo nieskuteczną metodą generowania ATP w porównaniu z ilością wytwarzaną przez oddychanie mitochondrialne.

I w tym badaniu, Johana Theveleina i innych, które trwało 9 lat, i którego wyniki niedawno opublikowano w czasopismie Nature, naukowcy zbadali jaki jest związek pomiędzy cukrem i rakiem oraz wyjaśnili w jaki sposób komórki rakowe szybko zużywają cukier stymulujący rozwój guza.

Badali korelacje pomiędzy aktywnością guza a efektem Warburga. Czyli jak szybkie zużywanie cukru przez komórki rakowe wpływa na szybki rozwój nowotworu.

Owi naukowcu przebadali - w drożdżach, nie w człowieku - że degradacja cukru powiązana jest poprzez 1,6-biofosforan fruktozy z aktywacją białek Ras, które stymulują namnażanie zarówno komórek drożdży, jak i nowotworowych. Co ciekawe ten mechanizm został zachowany podczas długiej ewolucji komórki od drożdży do człowieka.

Badacze dotarli do hipotezy, którą jednak trzeba będzie sprawdzić na ludziach więc trochę jeszcze potrwa, muszą być badania kliniczne pod nadzorem onkologów, żeby to potwierdzić.

Co my możemy z tym zrobić?

Nie da się odciąć dopływu cukru do komórek nowotworowych bez odcinania ich do pozostałych komórek które potrzebują cukru do życia. Nasz mózg potrzebuje żeby sprawnie myśleć nasze komórki potrzebują by sprawnie działać.

Jednym z rozwiązań może być wyeliminowanie z diety węglowodanów i przestawienie się na ketozę czyli pozyskiwanie energii nie z węglowodanów a na przykład tłuszczów i białek, należy jednak uważać ponieważ tego typu dieta obciąża silnie nerki i ogólnie jest kontrowersyjna.

Ale na pewno dobrym zaleceniem dla wszystkich jest ograniczenie słodyczy, białego cukru (brązowego też bo to jest to samo) i generalnie: jeść mniej słodyczy, mniej cukru, a na pewno ciastek, czekolad, tortów i tym podobnych. Wiadomo, owoce też mają cukier, ale mają też pewne zdrowotne właściwości - witaminy, błonnik, fitoskładniki, a ciastka z cukierni zawierają głównie cukier i tłuszcz (zresztą niezdrowy tłuszcz).

Dieta Wygodny System Odchudzania także postuluje ograniczenie spożycia węglowodanów, ale nie zupełne ich odcięcie z diety, po prostu proponuje żeby jeść te węglowodany, które są zdrowe. Ale to tylko jeden z wielu sposobów na schudnięcie przedstawionych tej diecie.

Tak więc morał na dziś: jeść mniej słodyczy to będziemy zdrowsi! Na dwa sposoby:


Zobacz:

Skuteczny sposób na to by schudnąć skutecznie i wygodnie - bez głodzenia się i liczenia kalorii.


"Zobacz jak wygodnie schudłem 17 kg bez głodzenia się"



© Wszystkie prawa zastrzeżone Regulamin sklepu © 2011-2025