Dieta Pegan

Coraz bardziej znana staje się nowa dieta Pegan, która w Stanach Zjednoczonych zyskała popularność za sprawą dra Hymana. Co można jeść, a czego należy unikać? Jakie są jej podstawowe zasady? I dla kogo ona jest dobra? Niektóre jej zasady z pewnością spodobają się wielu osobom, a inne mniej.

Dieta Pegan to połączenie diety paleo i diety wegańskiej. Dieta paleo opiera się na mięsie i rybach, a w diecie wegańskiej nie je się mięsa, ryb, jajek, mleka oraz przetworów mlecznych. Pegan to połączenie tych dwóch diet. I w jednej i w drugiej zaleca się spożywanie żywności nieprzetworzonej, unikanie cukrów, konserwantów oraz dodatków. Dieta paleo nazywana jest czasami dietą przodków, ponieważ jej menu opiera się na jedzeniu, które spożywali ludzie pierwotni. Zgodnie z jej zasadami można jeść pokarmy wysokobiałkowe, a ograniczyć nabiał, zboża oraz cukier. Natomiast weganie zakładają jedzenie produktów pochodzenia roślinnego.

Dieta ta nie tylko może zredukować naszą wagę ciała, ale również ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Mogą ją spożywać również diabetycy, ponieważ ma niską wartość glikemiczną produktów oraz ograniczony cukier. Dobra jest także dla osób, którzy zmagają się z chorobami serca, alergiami oraz układem krążenia.

Te dwie diety całkowicie się wykluczają, ale założeniem diety Pegan było wzięcie z jednej i z drugiej tego, co najlepsze. Wymaga ona od nas dyscypliny i kontrolowania tego, co jemy. Znajdują się w niej produkty nieprzetworzone i należy wybierać tylko produkty naturalne, a więc w naszej diecie mogą znaleźć się owoce, warzywa, mięso, ziarna, orzachy. Ta dieta jest zdrowa, ponieważ nie ma w niej konserwantów, sztucznych barwników i innych dodatków, których dzisiaj jest tak wiele w żywności.

Paleo-wegan, czyli Pegan

Mark Hyman twórca diety pegan
dr Mark Hyman, autor zdjęcia: Editorjp CC BY-SA 3.0
Autorem tej diety jest dr Mark Hyman. Zajmuje się on m.in. badaniem wpływu jedzenia na nasze zdrowie. Stała się ona popularna w Stanach Zjednoczonych w 2006 roku, kiedy dr Hyman wydał książkę "UltraMetabolism".

Nie jest łatwo stosowac ta diete, wymaga dyscpliny a zakres jedzenia z którego można wybierać jest mocno ograniczony. Jeżeli chcesz schudnąć wygodnie i skutecznie zobacz jak »

Zasady diety Pegan, według doktora Hymana:

  • Zwracaj uwagę na indeks glikemiczny – najlepiej wybierać te produkty, które mają niską wartość glikemiczną.
  • Spożywaj tylko dobre tłuszcze – lepiej unikać oleju słonecznikowego, sojowego, kukurydzianego, margaryny, a zamiast nich wybierać te, które są bogate w kwasy omega-3. Można jeść smalec, ale tylko sprawdzony.
  • Jedz głównie rośliny – powinny one stanowić 75% wartości diety, a pozostałe 25% to białko zwierzęce. Mięso i ryby nie powinny być daniem głównym, ale powinny stanowić dodatek do warzyw. Jeśli jemy mięso, to najlepiej, aby pochodziło od hodowców, którzy karmią zwierzęta warzywami. Natomiast ryby należy kupować tłuste i morskie.
  • Warto wzbogacić dietę o orzechy, nasiona i pestki – można jeść m.in. ziarna sezamu, pestki dyni, siemię lniane.
  • Unikaj nabiału, a najlepiej wykluczyć go całkowicie z menu – ponieważ powoduje on otyłość i wywołuje nietolerancje pokarmowe. Jeżeli już chcemy jeść nabiał, to warto spróbować produktów kozich, ale tych organicznych.
  • Unikaj produktów z glutenem albo ogranicz ich spożywanie.
  • Sporadycznie spożywaj rośliny strączkowe.
  • Odstaw cukier, a przeważnie ten biały i trzcinowy oraz różnego rodzaju sztuczne słodziki. Jeśli musimy słodzić, to lepiej używać miodu lub syropu z agawy, ale w śladowych ilościach.
  • Wyeliminuj z diety konserwowaną żywność.
  • Owoce i warzywa jedz jak najświeższe – a najlepiej te regionalne i z niskim indeksem glikemicznym.

Przepisy

Przepis na wywar z warzyw, czyli UltraBroth: Składniki:

  • 3 litry wody;
  • 1 duża, posiekana cebula;
  • 2 pokrojone, najlepiej w plasterki, marchewki;
  • 1 filiżanka Daikon, czyli rzodkwi japońskiej lub biały korzeń rzodkwi;
  • 1 filiżanka dyni pokrojonej w dużą kostkę;
  • 1 filiżanka warzyw korzeniowych: rzepa, pasternak, brukiew;
  • 2 szklanki posiekanej zieleniny, czyli: pietruszka, buraki cukrowe, mniszek lekarski, kolendra;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • ½ szklanki wodorostów: nori, dulse, wakame, algi lub kombu;
  • ½ kubka kapusty;
  • 4 ½-calowe plasterki świeżego imbiru;
  • 2 ząbki czosnku, posiekane lub zgniecione;
  • sól morska do smaku;
  • 1 szklanka świeżych lub suszonych shitake lub grzybów Maitake.

Wykonanie:

  • wszystkie składanki należy gotować na niewielkim ogniu przez godzinę (można troszkę dłużej);
  • później odcedzamy warzywa i wyrzucamy je;
  • w taki sposób uzyskany bulion przechowujemy w lodówce, a po podgrzaniu należy wypijać 3 – 4 szklanki dziennie.

Jadłospis

Przykładowe menu w diecie Pegan:

śniadanie – garść orzechów, owoców, a do tego nieprzetworzone ziarna, które zalewamy wodą z dodatkiem miodu i cytryny;

drugie śniadanie – sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem oliwy z oliwek, można również zjeść awokado z tuńczykiem;

obiad – smażona ryba, która pochodzi z ekologicznych upraw, a najlepiej morska, do tego ziła, zielone warzywa liściaste; może to być również pieczony kurczak, ale organiczny z warzywami;

kolacja – warzywa z grzybami z dodatkiem pestek z dyni albo jagnięcina ugotowana, a do tego pomidory z dodatkiem prażonych pestek słonecznika.

A jeżeli chcesz schudnąć wygodnie i skutecznie zobacz jak »

Zobacz:

Skuteczny sposób na to by schudnąć skutecznie i wygodnie - bez głodzenia się i liczenia kalorii.


"Zobacz jak wygodnie schudłem 17 kg bez głodzenia się"



© Wszystkie prawa zastrzeżone Regulamin sklepu © 2011-2025
Zgub brzuch | Silna wola w odchudzaniu