Kwas chlorogenowy - działanie
Kwas chlorogenowy (CGA) jest to naturalny kwas organiczny, polifenol i antyoksydant. Znajduje się między innymi w owocach kawy (w tym w zielonej kawie, a także śliwkach (zwłaszcza suszonych), karczochach, pokrzywach, pomidorach, bakłażanach, truskawkach. Przeciętna osoba pijąca kawę (czarną) dostarcza sobie w ten sposób 0,5 - 1 g tego kwasu. Izomer (czyli substancję o podobnej budowie) kwasu chlorogenowego można znaleźć w ziemniakach. Nie zawiera choru - jego nazwa pochodzi od tworzenia zielonej barwy przy utlenianiu.
kwas ten obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Zwiększa czułość komórek na insulinę oraz działa antyoksydacyjnie (przeciwutleniająco). Być moze ma dzialanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
Skuteczność na odchudzanie - badania
Szeroko cytowane jest badanie (link) prowadzone przez Joe Vinsona, Bryana Burnhama i Mysore V Nagendran. Badaniu poddano 16 (tylko) osób, 8 kobiet i 8 mężczyzn, podając im ekstrakt z zielonej kawy (komercyjny produkt GCA™) w różnych dawkach oraz placebo.
Badaniu poddano stosunkowo niewielką liczbę osób - tylko 16, co mogło mieć wpływ na to że wyniki wyszły obarcozne błędem losowym, czyli nieco przypadkowe. Więcej informacji o badaniu zielonej kawy tu
Badania działania kwasu chlorogenowego na myszach
Badania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry sugerują, że kwas chlorogenowy (CGA) nie tylko nie pomaga w odchudzaniu, ale może powodować tzw. zespół metaboliczny. W eksperymencie 30 (w sumie) myszy było karmione normalnie lub dietą wysokotłuszczową albo dietą wysokotłuszczową i podawano im CGA (odpowiednik około 5 filiżanek kawy). Myszy którym podawano kwas chlorogenowy tyły tak samo jak te na wysokotłuszczowej diecie, dodatkowo miały większą odporność na insulinę i więcej tłuszczu w wątrobie.
Więcej o kwasie chlorogenowym
Znany także jako 5-O-caffeoylquinic acid, 3-O-caffeoylquinic acid (bo jest estrem kwasu chinowego i kwasu kawowego). Występuje w kawie i espresso, chociaż jego zawartośc nie jest stała. Zarówno kawa jak i śliwki mają łagodne działanie przeczyszczające, być może związane z kwasem (źródło: Chemical composition and potential health effects of prunes: a functional food? Stacewicz-Sapuntzakis M et al. Department of Human Nutrition and Dietetics, University of Illinois).
Ciekawą właściwością kwasu chlorogenowego jest obniżanie skoków poziomu glukozy po posiłku (źródło: Acute effects of decaffeinated coffee and the major coffee components chlorogenic acid and trigonelline on glucose tolerance.) prawdopodobnie przy użyciu inhibitora alpha-glucosidase (Chlorogenic acid differentially affects postprandial glucose and glucose-dependent insulinotropic polypeptide response in rats.)
A jeżeli chcesz schudnąć wygodnie i skutecznie zobacz jak »
Zobacz:
Skuteczny sposób na to by schudnąć skutecznie i wygodnie - bez głodzenia się i liczenia kalorii. |
"Zobacz jak wygodnie schudłem 17 kg bez głodzenia się" |
Ważne: Poniżej znajdziesz opinie osób, które stosowały CGA (kwas chorogenowy). Jak widać większość jest negatywna (choć zdarzają się też pozytywne)Dlatego proponuję spróbować czegoś innego - skutecznego systemu odchudzania.
Poniżej opinie o kwasie chlorogenowym (CGA, CGA800)